Haaruitval door kanker en de Haarspecialist

Haaruitval is iets wat heel veel mensen dwars zit. Zowel mannen als vrouwen betreuren het feit dat ze vroeg of laat een groot deel van hun haardos zullen verliezen. Daarom doen ze er alles aan om haarverlies zoveel mogelijk uit te stellen of te voorkomen. Wat ze daarbij vaak vergeten is dat haaruitval verschillende redenen kan hebben. In dit artikel zullen we een van de ernstigere oorzaken van haarverlies bespreken: haaruitval door kanker.

 

haaruitval door kanker: wat is kanker?

Door Gezondheidsnet wordt kanker omschreven als een “fout in de celdeling”. Het lichaam bestaat namelijk uit miljarden cellen die constant delen. Deze celdeling hebben we nodig om te groeien, maar ook om schade in ons lichaam te repareren. Deze schade kan ontstaan door wondjes, maar ook door slijtage of door sporten. Als er in de celdeling een fout optreedt, onstaan er cellen die niet functioneel zijn. Deze cellen blijven zichzelf maar vermenigvuldigen en dan is er sprake van een tumor. Een tumor kan vervelend zijn, maar er zijn ook goedaardige tumoren. Dit gezwel kan in principe niet veel kwaad. Een tumor lijkt op kanker, maar is scherp begrensd en blijft beperkt tot een deel van het lichaam. Als de constant vermenigvuldigende cellen zich echter uitzaaien, is er sprake van kanker.

 

Haaruitval door kanker: hoe ontstaat kanker?

Kanker is dus behoorlijk ernstig. We kunnen ons daarom afvragen waardoor kanker ontstaat.

In de meeste gevallen ontstaat kanker omdat er een fout is in het erfelijke materiaal van onze cellen. Als ons immuunsysteem niet correct reageert op deze fout, zullen deze foute cellen blijven delen. Daarbij ontstaat de kans dat ze uitzaaien.

Daarnaast zijn er nog andere, niet genetische factoren die kanker kunnen veroorzaken. Dit zijn onder andere chemicaliën in tabak en alchohol, UV straling, asbest en bepaalde virussen. Als u kanker wilt voorkomen, kunt u deze het beste vermijden. Als u niet rookt, moet u er dus niet aan beginnen. Als u wel rookt, kunt u het beste zo snel mogelijk stoppen. Alcohol moet met mate gedronken worden.

 

Haaruitval door kanker: hoe veroorzaakt kanker haarverlies?

Haaruitval door kanker wordt meestal niet veroorzaakt door de kanker zelf, maar door de chemotherapie die de kanker moet genezen. De chemotherapie heeft als doel de cellen die zich het snelst vermenigvuldigen te vernietigen. Dit zijn in principe de kankercellen, maar ook andere, gezonde cellen kunnen daaronder vallen. Een voorbeeld hiervan zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Door de chemokuur kan uw haar dus dunner worden of zelfs uitvallen.

 

Haaruitval door kanker: wat kan eraan gedaan worden?

Haaruitval door kanker is helaas niet te voorkomen als er een chemokuur aan te pas moet komen. Kunt u kiezen tussen chemotherapie en bestraling, dan is bestraling in principe beter voor uw haar.

Haaruitval door kanker geneest gelukkig wel snel. De chemotherapie zorgt voor tijdelijke extra haaruitval. Wanneer de chemotherapie is gestopt en het lichaam zich herstelt, zal er opnieuw haar gaan groeien. Het is echter wel mogelijk dat de textuur en in sommige gevallen ook de kleur van het haar verandert nadat een chemotherapie is ondergaan.

Zelfs kanker hoeft dus niet het einde van uw haar te betekenen. Als de kanker voldoende bestreden is met een chemokuur, zal uw haargroei met de tijd herstellen. Het blijft bij kanker echter wel belangrijk dat u er zo vroeg mogelijk bij bent. Let er dus goed op of u symptomen van kanker vertoont en ga bij twijfel direct naar uw huisarts. Het is beter om de huisarts te bezoeken terwijl er niets aan de hand is dan er bij twijfel te laat bij te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Haarspecialist of uw arts.